torsdag 1 januari 2009

Käringön

I måndags åkte vi ut till Käringön för att fira nyår. Man kan ju tro att det skulle vara lite mindre fyrverkeri och smällare där men det var nästan det motsatta- mer än i Göteborg. Det är skönt att Fixa inte är rädd för smällare och raketer, vi var tom. ute strax efter tolv och de gånger Fixa reagerade var när några riktiga kanoner som lyste upp hela ön gick av. På Käringön så bor det 100 bofasta under vintern men desto fler på sommaren och vid nyår. En tradition är att man i hamnen vid lunchtid kan köpa ett glas champange och äta "korv med bröd" - mums. En annan tradition är att det under dagen säljs facklor, för då vid halv tolv på kvällen samlas man i hamnen och sedan går det ett fackeltåg ut till utkiken. Klockan tolv tänds nämligen Måseskärs gamla fyr i några minuter och efter det så skålas det nya året in och man skjuter rakter. I år hade man sålt 400 facklor ...

På Käringön verkar de boendes hundar få gå runt lösa, jättekul tyckte Fixa. Vår granne var nämligen en goldenkille på 10 år, de blev jättekompisar. Vi vågade dock inte släppa Fixa utan hade en spårlina på henne under våra promenader bland klipporna. Med de fart som Fixa får upp så dröjer det inte länge innan hon kommer att plumsa i och då är det bra att ha ett snöre att dra upp henne med :)

Måseskärs fyr
Fixa och husse.
Fixa tittar ut efter ha letat genom vassruggen.
Fixa med Måseskärs fyr i bakgrunden.
Man blir trött av att springa i bergen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket mysigt nyår ni haft!! Ja, vi har också massor med fyrverkerier och smällare på Rörö - det är många som åker ut till sina sommarhus och firar samt öborna själva.. Men det går ganska bra ändå.
Ha en god fortsättning på det nya året!!

Anonym sa...

Vilken mysig tradition! Låter som ni haft det bra alla tre=o)

Kram

Skicka en kommentar