onsdag 24 september 2008

Allt kan inte gå bra ...

Jaktlydnaden igår var jobbig tyckte Fixa. Fokus i träningen nu är mer på lydnad än att "apportera" saker och det är INTE kul att sitta still tycker Fixa. När instruktören "instruerar" oss förare så brukar hon under tiden kasta dummys och pipdjur för att träna stadga hos hundarna - de SKA sitta kvar. Igår var det likadant, instruktören kastade dummys och alla hundarna satt fint kvar - alla utom en brun Field Spaniel vid namn Fixa som snabbare än blixten reagerade och föredömligt började söka av området efter dummien (husse höll för löst i kopplet och var inte beredd på kanonkulan i andra ändan). Det var en mumlande husse som fick gå efter Fixa och hämta hem henne. Fixa fattade inte riktigt varför - man ska ju hämta de där tygsakerna och byta dem mot godis. Hela momentet hade vi en visslande Field som visslade högre och högre för varje dummy som for iväg. Detta var bara början ...

Ungefär efter halva passet så drabbas Fielden Fixa av selektiv dövhet. Just då är det orden "sitt" och "sitt kvar" som Fixa inte förstår eller inte hör (husse vet inte vilket). Det kan även vara så att det var något vasst precis där Fixa satt sig. Det konstiga var att det var vassa saker överallt, för Fixa kunde inte sitta längre en nanosekund på alla ställen. Husse gjorde allt men inget fungerade för Fixa verkade ha bestämt sig, fick man inte hämta hem dummys då kunde det minsann kvitta med sittandet också. En annat moment var att sätta tre hundar i olika riktningar, föraren vänder ryggen och samlas med de andra två i mitten. Hundarna skulle sedan kallas hem en och en. Så snart husse vänt om och gått fem meter så satte Fixa av ... mot fältet där det för en halvtimma sedan låg fyra dummys. Suck, sade husse tyst ...

Den enda gången Fixa var någorlunda still var när hon hittade husses kaffekopp vid fikat. Husse vet inte om det är normalt med att hundar dricker kaffe med mjölk, det gör i alla fall Fixa. Någon kanelbulle blev det iaf. inte ... en liten bit kanske.

Ikväll blir det ett extra träningspass för Fixa på "sitt" och "sitt kvar". Det kommer säkert att fungera utmärkt idag.

En rolig bild blir det iaf. När Fixa och husse gick till hunddagiset imorse så gick vi förbi denna container som stog på en gata. Husse undrar hur makapären ser ut?


Hej då!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är charmen med att ha hund, ena gången går träningen som en dans och man är så mallig över sin duktiga vovve. Nästa gång undrar man om det verkligen är samma hund man har med sig!!!!
Men som dom säger dom lärde - träning ger färdighet!
Lycka till! Ni är så himla duktiga med att aktivera Fixa!

Anonym sa...

Håller med Lena!!!
Så är det - ena gången upp som en sol nästa ner som en pannkaka!!
Fixa är ännu mycket ung och har framtiden för sig!! Hon har en stor talang för det hela så ge inte upp. Passivitetsträning är bra att göra överallt!! Att Fixa får acceptera att sitta alldeles still mitt i vimlet på Avenyn eller i Slottskogen och bara titta när allt rör på sig runt omkring - är också en bra övning. Eller i skogen medan ni fikar - att man då inte får gräva eller tugga - utan ska vara still för att matte och husse vill. :) Det är inte lätt.. men Fixan blir äldre och klokare för var dag! :D Ni blir listigare också - på att komma fram till nya knep!! Lycka till!!

Anonym sa...

Kul med jaktkurs! Inte lätt med stadgan! Tudor knallade också tidigare så det är inget att oroa sig för! Lättare att träna på det än att få upp apporteringslusten är i alla fall min åsikt! Lycka till med träningen!

Anonym sa...

Lotus & Fixa är i samma stadium i livet just nu verkar det som, med selektiv hörsel mm :0)
Jag skyller en del på hormonerna jag :0) inte allt men lite. Det luktar ju SÅ gott och man vill ju SÅ gärna göra allt rätt som matte / husse vill!
Stadga det vet inte Lotus vad det är just nu :0)
Vi har börjat om i valpträning för att göra allt jättekul igen!

Ha det gott och hav förtröstan lydnaden kommer tillbaka gjorde det på Jojje i alla fall så nu hoppas jag på Lotus oxå:0)

Anonym sa...

Ojoj vad Fixa har varit på en snöplig kurs! Hälsa Fixa att jag ska snacka med ledaren, hålla på att fresta små fieldflickor på det viset=)//Anki & Rut

Skicka en kommentar